Veikle Balder Landsfinale 2016

Skrevet av Målfrid Vatne,  01.11.2016
Artikkelbilde

Kaldblodsforeningen Veikle Balder arrangerer i år den sjette utgaven av Veikle Balders Landsfinale for 2-årige kaldblodshester på Biri 4.-5. november. I år var hele 60 toåringer fra hele landet kvalifisert via regionale offisielle utstillinger. Der må hingstene ha fått sløyfe og hopper må ha fått sløyfe og blitt stilt i kvalitet for å bli invitert å få mulighet til å delta i Landsfinalen. 

  
For hvert år har andelen av kvalifiserte hester økt. Antallet viste toårige kaldblods spesielt, men også øvrige hester, har under disse seks årene økt på de offisielle utstillingene i regi av Norsk Hestesenter. Dette har vært en av Veikle Balders intensjoner med Landsfinalen; å øke interessen for og statusen til hesteutstillingene, slik at denne viktige delen av vår hestekultur holdes ved hevd. Det er også mange unge som er med og viser sine hester, så dette er et viktig arbeid for rekruteringen i hestesporten.
I år er hele 42 hester påmeldt til Veikle Balders Landsfinale. 
Dette er 19 hopper og 23 hingster fra omtrent hele landet. (Liste over påmeldte
Disse vil først bli bedømt av fire dommere som vil se på hestens eksteriør, bevegelser i skritt og trav for hånd og så til slutt vil alle toåringene gå en travprøve på 1000m på Biri travbane.

Nytt av året er at travprøven vil vektlegges noe mer i bedømmelsen av hestene
Travprøven er som tidligere 1000m, med tidtaking siste 500.  Det vil bli innført poengsetting av travprøven, der dommerne vurderer hestens travmekanikk, og at den har et rent, veivinnende og rytmisk trav. Farten tillegges en viss betydning og teller med i vurderingen.
Om hesten traver dårlig/ureint vil det trekke ned. Hestene får poeng (1-10) for rasetype/preg, kroppsbygning og muskulatur, beinstilling/beinkvalitet, for bevegelser og for travprøven. 

Til slutt får de en helhetsvurdering av sitt eksteriør fra dommerne. Disse velger da ut seks hopper og seks hingster som går til en semifinale. Tre fra hver klasse vil så gå videre til en finale. Disse tre rangeres og den beste hoppa og den beste hingsten vil motta 15000;- kr, mens nr. to får 8000;- og tredjeplassen gir 4000;-kr. I tillegg vanker premiedekken, rosetter, diplomer og gavepremier til både finalister og semifinalister. Til slutt blir det en «superfinale» mellom den beste hingsten og den beste hoppe i kampen om «Dagens Beste Toåring», som vil motta en flott sølvpokal fra Det Norske Travselskap. 

Fagbladet Trav og Galopp Nytt har satt opp en sølvpokal til beste mønstrer, altså den personen som viser sin hest på best mulig måte. 
Samtidig med Landsfinalen på Biri forgår også avlsvurdering av kaldblodshingster; der de beste hingstene skal utvelges for avl. Det er også V75 kjøring på lørdagen, med bla Biri Oppdrettningsløp for 3-årige kaldblodshester og Vintillatravet for kaldblodseliten.
En stor helg på Biri i kaldblodshestens tegn!


Vinnerene av Veikle Balders Landsfinale 2015;
-til venstre beste hoppe Lustra Ida og til høyre beste hingst Tintin.
Foto: Målfrid Vatne


Bjørlikajsa ble beste hoppe på utstillingen i Orkdal i mai
Bildet tatt som 1,5 åring før Klasseløpsauksjonen. Foto Arnstein Kjøglum 


Frøyu Birk er meldt Veikle Balders Landsfinale 2016. 

Foto Pia Mortensen.


Superhoppa Lannem Silje ved travprøven i Veikle Balders Landsfinale 2012 med eier Ola M Skrugstad i vogna.
Dette var en av de første gangene dette travfenomenet viste seg fram. Senere i karrieren vant Lannem Silje omtrent alt av storløp og tok hele 44 seirer på 48 starter og var første hoppe under 1.20 med sin fantastiske rekord 1.18.8.
Hun sprang inn hele 6,7 millioner.
Foto: Ole Sylte Heggset.