Øyvind feilfri med Kor Ilja

Skrevet av Kristin Gravrok,  20.09.2018
Artikkelbilde

Det var en etterlengtet seier for Øyvind Ruttenborg i går 19.september på Bjerke travbane. Etter fine resultater på stallhestene i august, ble starten på september tung. Men endelig kom månedens første seieren som kusk på Kor Ilja. Hun er hissig og går i veldig stram strikk, så jeg på passe på for galoppen kommer veldig lett for henne.  Dette var hoppas andre seier på en måned som trenes av eier Heidi Raaen.

ØYVIND LEIER STALL OG TRENINGSOMRÅDE HØYT OVER BIRI

Uvdal søndre ligger høyt oppi lia, 3 km fra Biri Travbane med fantastisk flott utsikt over Mjøsa
Den alltid smilende Øyvind kommer i møte mens han titter mot luftegårdene og sjekker hestenes ve og vel. 
Det står til sammen 13 hester på gården med smått og stort. 5 hingster, 7 hopper og en vallak nyter sen høstens siste sol stråler.

«Det er veldig fint for hestene å kunne gå og rusle og jogge ute hele dagen etter trening, eller når de har fridag», de aktiviserer seg selv og trivselsfaktoren går opp» 
Det merkes i stallen og i trening sier Øyvind som stortrives på gården hvor han har leid plass de 2 siste årene.

Det er totalt plass til 20 hester på gården med en opparbeidet  veldig fin 2km løype i kupert terreng rundt eiendommen med fine treningsforholdene hele året. 

800m av løypa brukes som strekke hvor hestene får «blåse litt på» mellom 300-600m enten i vogn eller galopp intervaller under sal. En longeringsgrop og en ridebane hører til gården og inngår som et godt supplement til treningen. Lise, kona til Øyvind, som har fullt opp med deres to små gutter, er med i drifta og rir hestene så ofte hun kan.

I tillegg til trenervirksomheten er Øyvind alltid på Biri’s rutinekjøringer og kjører for eiere og trenere. "Det er morsomt å kunne hjelpe andre med sine hester, og det er en fin og nyttig måte å holde kontakten med de aktive på" 

TRENING OG OPPFØLGING
Det er roligere for meg som trener å ha hestene her oppe, og samtidig veldig lettvint å kunne lesse opp for å kjøre heat på travbanen som kun ligger 10min unna. Jeg bruker pulsmåler og klokke som gode hjelpemidler under treningen. Alle hestene kjøres/rides mellom 2-3 intervall økter i uka, litt avhengig av hvor vi er i treningsfasen. Equiterapeut og kiropraktor benyttes jevnlig på hestene og det er gode tilbakemeldinger for meg hvordan de er helsemessig. Vi prøver å holde hestene i jevn trening, jobber med dem litt lengre og mindre uavbrutt. Helst trener vi 2-3 sammen dersom det passer, det liker de og treningen blir mere lystbetont.

KALDBLODS VS. VARMBLOD HESTER?
Jeg liker begge raser, selv om kanskje varmblodshesten kan være enklere å få i gang tidligere. Løpshestene har vært flinke i august hvor Bellatrix Victory tok hjem seier. Kor Ilja vant på Klosterskogen og Tinpila tik en fjerde og en syvendeplass. Loutanic gjorde to gode løp med to tredjeplasser. Rhett Buttler er egentlig en flink hest, men har ikke fått klaff helt med ham ennå. Odas Eld og Reiremo Ruggen ser veldig fine ut og de skal ut nærmere jul. Viking Faks kom tilbake til  stallen med gaffelbåndskade, men det ser ikke svart ut for hingsten som har nesten en halv million kroner innkjørt. Han gikk en fint rutineløp på Biri 18.september. Vi fortsetter med samme opplegg for ham en stund til framover. 

UNGHESTER
Nå er temming innkjøringsperioden inne for 1-åringene, og det er jo alltid hyggelig å drive med. Akkurat nå har vi to kaldblods hopper, Frøyde, Stjerne Unni og vår egen Rockin Hony (vbl). Etter innkjøring går de alle normalt 5 dager i uken etter innkjøringsperioden. Alle er trivelige individer og vi har plass til flere, så det er bare å ta kontakt!

PÅ INNSIDEN
Jeg har stabile og hyggelige hesteeiere, mange har jeg hatt i flere år og noen er nye.
De fleste nye hester komme fra eiere som jeg har hatt hest for fra tidligere, eller via bekjente. I dag er det en økning i andelshester, og det er jo hyggelig både for eiere å eie hest sammen, både for kostnaden og for det sosiale. Travet tror jeg scorer mye ved at dette øker interessen for sporten gjennom slike lag. 

Hoppene koser seg i luftegården. Øyvind kun ser utover ridebanen, jentene gjør resten!

 

Ragna Rønning Okkenhaug
er nyansatt lærling som har både ponni, ponnilisens og rekruttlisens. Hun kommer fra 3.generasjons hestefamilie fra Levanger og startet med ponnikjøring i 2007! 
Hennes stjerne heter Axstorps Diore, B-ponni, 4 år og har ikke dårligere rekord enn 2,09!

Ragna er selv 19 år og ønsker ikke å ta ut amatør/stallansatt lisens ennå, for da ryker ponnilisensen. «Så jeg venter litt og har egentlig veldig god tid» svarer hun kontant og ler. Hun er også oppasser på Mira Perla som var ute i prøveløp fredag 31.9 på Biri til godkjent.

«Jeg har ikke vært her mange uker, men trives veldig godt. Her blir hestene kjørt og ridd intervaller. I tillegg har vi ridebane hvor   rideinstruktør Simon Lande hjelper oss med øvelser for løsgjøring og styrketrening av hestene»

På bildene under håndterer Ragna Mira Perla stødig rettvei og omvendt rundt for løsgjøring og styrke.


MIRA PERLAS VENNER

Mira Perla har 8 eiere, hvor alle er fra Gjøvik eller Biri.. Hoppa viste fryktelig fine takter i tidlig alder, så kom vektperioder og tiden gikk. Nå gikk hun prøveløp fredag 31.8 på Biri til godkjent tid, og jeg tenker hun starter senhøster, november. 
På bildene blir Mira Perla longert av Ragna i longerinsgropa utenfor stallen.

Sammen med Øyvind og Ragna er Olav Øfstedal den som fórer hestene hver morgen og steller stall og hester når resten er på travkjøring. Han trener også en av hestene på stallen, Loka som han har eid i ett år og nå. Hun viste fin fart i prøveløpet 1,34 full vei, (1,28 siste 1000). Loka startet på Bjerke 18.september, men ble sliten på slutten. En periode med intervaller nå, så starter vi igjen :)


Kafferommet er nyoppusset, lyst og trivelig for hesteeiere og travvenner som tar turen innom stallen hvor alle ønskes hjertelig velkommen!


Ta gjerne kontakt med meg,
Øyvind på mobil: 414 56 276
epost:  ruttenborg@hotmail.com
FB: Stall Rutteborg

 

Takk for hyggelig besøk Øyvind!