Det har vært stort..

05.08.2022
Artikkelbilde
Foto hestehuioden.com: Ponnurd Hannah Osmark i NM-løpet på Sørlandet.

Mellom det sjuende og åttende løpet på Biri fredag, avholdes Månstorps Jokers Æresløp for ponnier i kategori A. En av de lokale hestene er Ponnihaugens Sigurd og Hannah Osmark, men det blir ingen lett oppgave.

Ekvipasjen starter nemlig fra hele 360 meters tillegg… Rutinerte Osmark er imidlertid vant med dette. For ganske nøyaktig ett år siden vant hun til tross for 260 meters tillegg på Biri. For 14-årige Osmark blir æresløpet et av de siste i sommerferien som har vært alt annet enn ordinær. I juli var Birijenta nemlig deltager i både Nordisk Mesterskap og Norsk Mesterskap i ponnitrav, begge for første gang.

- Det har vært stort. Nordisk Mesterskap var nok aller størst, for der var det folk fra flere land, men det var morsomt å endelig kjøre mitt først NM også, forteller ungjenta og blir veldig entusiastisk i stemmen.

For to uker siden var Osmark i Danmark som en av de norske representantene i Nordisk Mesterskap. Det endte med en femteplass for henne og hennes Ponnihaugens Sigurd. Turen bød på en stor opplevelse for en nybliven norsk representant som aldri tidligere hadde kjørt løp utenfor Norges grenser.

- Det var veldig gøy. Det var spennende å representere Norge og møte gode hester fra andre land. Jeg hadde ikke vært deltaker i Nordisk Mesterskap før, så jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente. Du merket imidlertid at det var spesielt og annerledes. Det var for eksempel en stor defilering, hvor hver enkelt ekvipasje defilerte hver for seg mens navnet ble ropt opp. Det var slike ting som gjorde at du merket det ikke var et ordinært løp, fortsetter hun.

For to uker siden gikk turen til Sørlandets Travpark. Ponnihaugens Sigurd hadde allerede vært med i to Norgesmesterskap i ponnitrav, med andre kusker, mens Osmark var debutant. Før løpet var hun mest opptatt av at hesten skulle fungere best mulig.

- Jeg var opptatt av at skulle være litt piggere og fungere litt bedre i løpet enn hva han gjorde i Danmark. Da var han nemlig sliten av den lange reisen ned dit - det merket jeg også litt i selve løpet. I Danmark gikk han med litt slakkere sjekk og busser men det endret vi på. I NM ble det strammet på sjekken og vi byttet ut busser med tåvekter, forklarer hun.

Hvordan gikk så det?

- Han fungerte bedre denne gangen. Det var kortere å reise til Sørlandet, så det gikk veldig fint. Selv om det bare ble tiendeplass er jeg faktisk veldig godt fornøyd med Sigurd. De aller beste er bare for raske for han, men han gjorde et veldig godt løp. Han gikk på 2.35,1, og det er et av de raskere løpene han har gått den siste tiden. Det er jeg veldig godt fornøyd med, understreker hun.

Med rekord på 2.33, lå det litt i kortene at hester som Skorpan C.C. og Luffsan, med rekorder på henholdsvis 2.08,5 og 2.10, kom til å bli for sterke Ponnihaugens Sigurd. De to nevnte endte da også på de første plassene.

Osmark overtok den nå 12 år gamle Ponnihaugens Sigurd for tre år siden fra storesøster Karina.

- Han er en veldig snill shetlandsponni. I trening er han pigg og fin. Jeg prøver å trene han annenhver dag og vektlegger variasjon. Det er mange forskjellige måter jeg trener han på, som galopp- eller travintervaller, jogging, travbommer, longering og andre ting. Han er trivelig og morsom å holde på med, påpeker hun, og er rask til å legge til at hun får mye hjelp av Karina og mamma hvis hun trenger det.

Osmark har drevet med ponnitrav siden 2017, og har så langt 14 seire på 86 starter. Det var litt tilfeldig at hun kom inn i ponnitravet, men nå stortrives hun – og i tillegg opplever Hannah at det er veldig lærerikt.

- Det er ikke så enkelt å velge enkelt høydepunkter, selv om det var stort når jeg satte rekord med han. Han har nå gått 2.33 på auto og 2.33,6 på volte. Det er vel hele opplevelsen med ponnitravet som i seg selv er størst. En ting jeg dog liker ekstra godt, er at jeg kan se at det vi gjør i trening blir noe av, avslutter hun.

Månstorps Jokers Æresløp går av stabelen fredag kl 21, mellom løp 7 og 8.