Lokalt kriteriehåp

Skrevet av Hestesportmedier,  19.08.2022
Artikkelbilde
Foto: Erling vinner på Biri tidligere i sesongen (hesteguiden.com)

Kommende uke er det klasseløpskvalifiseringer på Bjerke. På fredag er Erling, trent av Geir Kihle, en av tre lokale hester som prøver å kvalifisere seg til kriteriefinalen for kaldblodshester.

Treåringen til Fredrik og Jørgen Eng har imponert ved flere anledninger, og står med fire seire og tre andreplasser på åtte starter.

- Dette er en kanongod hest. Både på Jarlsberg og på Momarken sist var han veldig god, selv om det ikke ble seier. Det er en skikkelig tøff kvalifisering med fem veldig gode hester. Brenne Borken skiller seg ut, og så er Erling en av fire hester bak han. Her kan vi ende opp med at man må gå på 1.25-tallet for å være blant de fem første. Samtidig kan man ikke være redd for å møte de beste hvis man ønsker å gjøre det godt i finalen, forteller Fredrik Eng.

Han storkoser seg med å ha en god unghest.

- Erling er en drøm for en hesteeier. Vi har lenge sett at det er noe der. Alle har jo en drøm om å ha en hest i de store løpene og aller helst også en som kan vinne. Vi har vært veldig heldige og hatt den opplevelsen tidligere, og nå kan det være slik at vi faktisk får oppleve mye av det samme på nytt. Jeg og Jørgen har også blitt litt mer avslappet med tiden, så nå koser vi oss mer med resultatene enn vi kanskje gjorde før, påpeker han.

For 12 år siden var deres hest Dotterud Teddy den beste treårige kaldblodshesten i Norge. Nå har Fredrik og Jørgen Eng igjen fått en ny ungheststjerne. Denne gangen heter stortalentet noe så enkelt som Erling. Tvillingene har gjort alt selv. De har selv plukket ut mødrene, og fått frem føllene.

- Vi har jo hatt en plan og en tanke bak alt. Vi ønsker at mor selv skal ha vært en god traver, og Erlings mor Lykkeflicka var selv veldig god, i tillegg til å ha stor utstråling. Erling ble født og oppvokst hos Bjørn Steinseth på Løten. Han gjorde jobben med han i begynnelsen, og så annonserte vi han faktisk for salg. Det var imidlertid ingen som var interessert, selv om prisen ikke var urimelig. Da satte vi han i trening hos Geir Kihle på Stange. Så fort man satte på vogn på Erling merket man talentet, og da skjønte vi at vi kanskje burde beholde han, forklarer Eng.

At andre ikke var interesserte kan brødrene være glade for i dag. Nå håper Eng at Erling skal fortsette å imponere i sommeren og høstens storløp for treåringer. Personlig har han et løp han gjerne vil vinne.

- Biri er vel den banen jeg liker aller best. Jeg rakk en tur på Vikodden før den banen ble stengt, og etter det var Biri. Det er en bane hvor jeg føler jeg hjemme. I 2010 vant vi Biri Oppdretningsløp på sommeren med Dotterud Teddy. Det var siste gangen det løpet gikk på sommeren, for nå har det blitt flyttet til senhøsten. Jeg skulle gjerne likt å vinne det løpet igjen. Det hadde vært stort, understreker han.