- Over all forventning

Skrevet av www.hestesportmedier.as,  30.08.2023
Artikkelbilde
Foto: Trond

Kongsvinger-hesten Jackson Cage var en av overraskelsene på Bjerke forrige uke da han leverte en voldsom avslutning til andreplass i Derbykvalifiseringen. Dermed kunne eier, trener og oppdretter Leif Nybråten juble over å ha starthest i årets Derby for varmblodshester.

- I siste sving tenkte jeg at dette går aldri, men så gjorde han et kjempeoppløp. Det var helt fantastisk å se. Over all forventning, smiler Nybråten.

Spillerne hadde liten tro på Jackson Cage på forhånd, men Nybråten hadde heller ikke kjempetro på finalebillett før løpet. Han er rask med å takke en annen hedmarking, Geir Vegard Gundersen, for å ha kommet med et godt råd på forhånd.

- Jeg er jo pessimist av natur og tenkte ikke så mye på utfallet på forhånd. Jeg ville bare kjøre løpet, men hadde ikke noen voldsomme forhåpninger. Vi gjorde en forskjell, for vi tok av han skoene. Det var GV som sa jeg måtte det. Jackson Cage fungerte veldig fint, så det rådet er jeg veldig takknemlig for, fortsetter han.

Fireåringen er andre generasjon Nybråten-oppdrett, som kjøpte mormor Association for 23 år siden.

- Bjødne Eskeland og Per Gunnar Roos ropte inn Association på auksjon i USA og lurte på om jeg ville kjøpe henne. Det sa jeg ja til, og hun var en god hest som vant ti løp før hun ble avlshoppe. Det var imidlertid ikke min første travhest, for den kjøpte jeg ti år før. Det var Damm Best, en veldig spesiell kaldblodshest. Han kunne vinne overlegent og så bare galopperer seg bort. Verken jeg eller hesten visste vel helt hva vi gjorde. Ellers har jeg hatt flere travere, Kikki Song A.E. var for eksempel ikke så dårlig før hun ble skadet, minnes han.

Det er imidlertid Association og hennes datter Bourbon Street han har avlet mest på. De som ser på navnene, som E Street, Jackson Cage og Sister Soozie, blir lett forledet til å tro at Nybråten er en stor Springsteen-fan.

- Det er ei venninne som er ansvarlig for navnene. Bourbon Street er jo født på Staro, det nedlagte stutteriet, i Sverige. Inger Lundh der er Bruce Springsteen-fan, så når jeg trenger navn på et føll spør jeg bare henne, smiler han.

Men tilbake til Jackson Cage. Hesten debuterte ikke før 30. august i fjor, og så vidt under ett år senere kvalifiserte han seg til Derby-finale. Nybråten har imidlertid vært tålmodig med hingsten.

- Han tok det relativt lett som unghest, men vi kom ikke i gang med løpene før på høsten i fjor. Jeg hadde ikke noen tanker om kriteriet og stresset ikke hesten for tidlig. For meg er det helt greit å vente litt med treåringene. Jackson Cage er snill og grei å ha med å gjøre. Tidligere var han litt smågutt, men der har han blitt grei. I tillegg er han flink å ha med på løp.

Så langt har det blitt tre seire og to andreplasser på ni starter.

- Jeg er godt fornøyd med han. Hesten har kanskje vært litt ustabil, men det har vært litt tilfeldig også. Da han galopperte i åmål gikk han bra, men det gikk nok bare litt for fort i siste sving, påpeker han.

Og Derbyfinalen?

- Det blir som det blir. Jeg har jo hatt hest i finale før, for E Street vant kvalifisering til kriteriet i 2016. I finalen satt hun imidlertid dønn fast, selv om jeg hadde sagt at det bare var om å ikke kjøre seg fast. Men jeg gir ingen kjøreordre til Magnus [Teien Gundersen] foran finalen. Magnus valgte spor og ordner alt med taktikk. Han er så dyktig og jeg stoler helt og fullt på han, avslutter han.