Kvalitetsoppdrett i 26 år

12.07.2023
Artikkelbilde
Kolbu Inger

Det går sjelden en uke uten at en Kolbu-hest vinner løp. Forrige helg var det fireårige Kolbu Prinsen som viste seg frem på fremragende måte da han vant på 1.24,6 på Jarlsberg. På Toten driver Stein Roger og Tove Berit Sørum sitt lille kvalitetsoppdrett, som får frem den ene gode hesten etter den andre. Paret har nå faktisk holdt på i 26 år og har i år to drektige hopper.

- Vi begynte med avl tilbake i 1997. Min kone hadde da avlshoppa Fargo Pila. Hun fikk blant annet Fargo Kongen, som Roy Lysgård ble femte med i kriteriet. Det ble dog ikke så mange avkom på henne, men så fikk vi, egentlig helt tilfeldig,

fatt i Valle Terna. Hun var vanskelig i gemyttet og litt ekkel å kjøre med så vi fikk kjøpt henne for en fornuftig pris. Hoppa var tøff, så vi satte føll på henne allerede som treåring. Vi brukte Kjøstad Jo, som ikke så mange hadde tro på, og hennes første avkom ble Mijomi, ei hoppe med 1.25-rekord og over 600 000 innkjørt. Vi hadde flaks med Valle Terna, altså, for hun har produsert veldig bra, forteller Stein Roger Sørum.
To år senere kom Kolbu Kasper, den første «Kolbu»-hesten. Hesten ble solgt til Bergen hvor den tok ti seire. Året etter, i 2006, ble det ingen «Kolbu»-føll på Valle Terna.

- Det føllet kalte vi Jentungen, og det navnet kommer fra svenske Jäntungen, stammor til Järvsöfaks, skyter han inn.
Etter Jentungen ble «Kolbu»-navnet brukt hele tiden, ofte med litt humor eller lokal vri - og kreativiteten er det ingenting å si på.
- Kolbu Kæsj synes jeg er et festlig navn. Det er vi godt fornøyd med, småler han. 
- Kolbu Kasper, Jesper og Jonathan har vi alle oppdrettet. Så har du Kolbu Twist, da. Det er jo et godt lokalt uttrykk.

Kolbuingene hadde jo ord på seg fra gammelt av for å være litt forsiktige med pengene, så Kolbu Twist er da en sukkerbit. Det er det kanskje ikke alle som vet. Kolbu Kameraten var jo inspirert av det lokale fotball-laget, for fotball er jo en lidenskap for meg. Jeg synes også årets føll har et fint navn, jeg da. Ikke bare er det Kolbu Inger, men hesten er jo lagd av Kolbuinger, ler han på kav Toten-dialekt.

- Der må jeg forresten legge til en ting, for Kolbu Inger kommer også fra Inger på Spangberg. Der har dem vært fantastiske med service i mange år. Det skal de ha ros for.
Oppdrettet til Sørum handler imidlertid om langt mer enn bare moro med navn. Av 28 "Kolbu"-hester i startklar alder har 20 startet, mens 18 har vunnet løp - tall som ligger godt over gjennomsnittet for kaldblodsrasen. Det ligger imidlertid mye kunnskap og noen klare tanker i bunn.

- Kona jobbet i mange år i Felleskjøpet og skrev foranalyser og er utrolig flink på det. Hun har veldig god kunnskap på det området, og det er viktig I tillegg er vi nøye på at hestene skal gå mye ute og har store uteområder å boltre seg på. Så vil vi, som jo bor i svarteste vinterlandskapet på Toten, ha føll som kommer litt senere så dem kan gå rett ut og ikke stå inne i lang tid når dem er født. Ja, og så går hestene på beite hver sommer, poengterer han.
Tirsdag var paret på Bjerke for å følge nevnte Kolbu Kæsj. Tiåringen hadde ikke dagen, men har uansett vært en kjemperepresentant for oppdrettet til Sørum. Paret håper nå hesten med drøye 950 000 kroner på kontoen når et sjusifret beløp om ikke så altfor lenge.

- Håpet er jo at Kolbu Kæsj blir millionær, for jeg ble fortalt at etter reglene som vil da Valle Terna kunne blir utnevnt til Eliteavlshoppe. Dette hadde vært stort, og ikke helt ufortjent heller. Dessverre har noen dødd for tidlig, men hun har jo nesten bare levert gode avkom, avslutter han.